Valkuil #2: Pogen om het eindproduct te modulariseren

Een andere veelgemaakte fout is de wens om alle varianten van een document in een module te vatten. De meeste juristen houden wel van een intellectuele uitdaging en proberen de ultieme module te maken. Er gaat hierdoor te veel tijd zitten in de ontwikkeling ervan. Daarnaast moet de eindgebruiker straks te veel vragen beantwoorden om tot een goed basisdocument te komen.

2 tips om dit te voorkomen:

1. Knip het document op in veel gebruikte onderdelen
Zijn er onderdelen van het document die ook los gebruikt worden? Modulariseer deze dan eerst. Hoe kleiner de stappen, hoe sneller u de module in gebruik kunt nemen. Door de module te gebruiken zullen voortschrijdende inzichten ontstaan waarmee u de module zult verbeteren. Wanneer alle losse onderdelen gemaakt zijn kunt u de onderdelen aan elkaar verbinden om tot een goedwerkende totaalmodule te komen.

2. Hanteer de 80/20 regel
Vraag u bij het maken van de modules af welke clausules 80% van de gevallen voorkomen en modulariseer alleen die clausules. Clausules die in de resterende 20% categorie vallen kunt u (voorlopig) beter met de hand toevoegen in Word. Zo gebruikt u de module om snel tot een goed basisdocument te komen, waardoor u voldoende tijd over heeft om het document perfect aan te laten sluiten bij de situatie van de cliƫnt en/of casus.

Klik hier voor de volgende valkuil

Copyright © 2020 docbldr