Documentautomatisering levert veel winst op…

..maar hoeveel?

 

Documentautomatisering levert voor juristen tijdsbesparing op, zoveel is duidelijk. Logischerwijs zou dit zich moeten vertalen in meer winst, maar hoeveel meer winst is misschien lastig in te schatten. In deze blog vind je een gratis excel bestand waarmee je zelf een return on investment berekening kunt maken en krijg je meteen antwoord op de vraag: ‘hoeveel levert documentautomatisering mij op?’

De rekensom is op verschillende manieren te maken. De simpelste en meest effectieve manier is berekenen hoeveel extra declarabele uren er gemaakt worden dankzij automatisering. Dit is te berekenen door de uren die besteed worden aan het opmaken van documenten vóórdat de automatisering plaatsvond, te vermenigvuldigen met de verwachte tijdsbesparing. Het resultaat hiervan vermenigvuldig je vervolgens met de declarabiliteit van het kantoor. Deze uitkomst maal het uurtarief geeft een indicatie van de extra omzet die gegenereerd wordt nadat de software in gebruik genomen is.

Laat ik een voorbeeld geven. We nemen een gemiddeld kantoor met 10 advocaten. Stel dat de advocaten van dit kantoor 10% van hun tijd bezig zijn met het opstellen van documenten, die geautomatiseerd kunnen worden. Dit komt, uitgaande van een 40-urige werkweek, neer op 173 uur. Stel, dat door het automatiseren van de documenten de helft van deze tijd bespaard wordt. (Dit is een conservatieve aanname, want volgens Thomson Reuters levert het een tijdsbesparing van tot 82% op.) In dit voorbeeld bespaart het kantoor dus 87 arbeidsuren van advocaten per maand. Hoeveel van deze uren kunnen besteed worden aan declarabel werk? Als het kantoor een declarabiliteit heeft van 60% is dit 52 uur. Vermenigvuldig dit met een gemiddeld uurtarief van €200 en we zien een resultaat van €10.380 extra omzet per maand en €124.560 extra omzet op jaarbasis. Kassa!

Uiteraard gaan hier nog wat kosten af voor licentie van de software en declarabele tijd die geïnvesteerd moet worden in het automatiseren van de documenten, maar die kosten komen over het algemeen niet boven de 25% uit van de extra inkomsten. Te mooi om waar te zijn?

Niet als advocatenkantoren bereid zijn om met vaste prijzen te werken voor de geautomatiseerde documenten. Deze prijzen dienen gebaseerd te zijn op de tijd die voorheen besteed werd (dus het aantal uren maal tarief) om de documenten op maat te maken, zonder automatisering. Alleen dan kan bovenstaande extra omzet gegeneerd worden. Er kan immers alleen extra omzet gerealiseerd worden wanneer de omzet uit deze geautomatiseerde documenten grosso modo gelijk blijft.

Om dit te realiseren is wel ondernemerschap nodig. Advocatenkantoren hebben er baat bij om naast hun urenmodel ook als leverancier op te treden van waardevolle documenten. Je zult dan bijvoorbeeld 4 uur moeten rekenen voor 15 minuten werk en dit kan in de eerste instantie tegennatuurlijk aanvoelen. Toch is dit goed te verantwoorden omdat je als kantoor tijd en geld investeert in de automatisering. Er is jarenlange ervaring en know-how nodig om de boomdiagram achter een juridisch stuk te vatten in een digitale module. Daarnaast heeft de jurist nu meer tijd om over de tien tot twintig procent van het document na te denken die niet in een boomdiagram te vatten is. Voor zowel de client als de advocaat een win win situatie.

Wil je een inschatting maken hoeveel extra winst documentautomatisering voor jouw kantoor teweeg kan brengen? Download dan hier de gratis Return on Investment Calculator.

Wil je eerst de basics leren over documentautomatisering? Klik dan op onderstaande knop om verder te lezen.

Krijg gratis een vrijblijvende demo

Tijdens onze online demo van 30 minuten ontdekt u alle ins en outs van docbldr en kunt u vragen stellen.

Hidden
Consent(Vereist)

TRY IT OUT

We will set up a demo environment for you, so you can experience what it is like to generate documents with docbldr
Hidden
Consent(Vereist)

Request brochure

Submit the form below, and you will receive our proposition and pricing
Hidden
Consent(Vereist)

Why document automation is booming right now

After downloading the whitepaper, the founder of docbldr will approach you with some questions about document automation in your organization. If you do not wish to be contacted, you can indicate this.

Hidden
Consent(Vereist)

GET A FREE DEMO

During our 30 minute online demo you will discover all the ins and outs of docbldr and you can ask questions.

Hidden
Consent(Vereist)

Vraag brochure aan

Vul onderstaande gegevens in en ontvang een samenvatting van onze propositie en prijzen.

Hidden
Consent(Vereist)

Vraag brochure aan

Vul onderstaande gegevens in en ontvang een samenvatting van onze propositie en prijzen. 
Hidden
Consent(Vereist)

Bouw de digitale schil waar cliënten voor willen betalen

Na het downloaden van de whitepaper zal de oprichter van docbldr je benaderen met enkele vragen over documentautomatisering in jouw organisatie. Als je geen contact wenst kun je dit aangeven.
Hidden
Consent(Vereist)

Probeer zelf uit

We zetten een online omgeving voor u op zodat u zelf kunt ervaren hoe het is om met docbldr documenten te genereren.
Hidden
Consent(Vereist)

Krijg gratis een vrijblijvende demo

Tijdens onze online demo van 30 minuten ontdekt u alle ins en outs van docbldr en kunt u vragen stellen.

Hidden
Consent(Vereist)